Kuuma sairaala

Mikkelin hyvinvointikeskuksen uusien talojen taidetta suunnittelevat omat taiteilijat tai taiteilijaryhmät. Kuuman sairaalan toimintaa ovat ensihoito, päivystys, tehohoito, tehostettu valvonta ja leikkaustoiminta.

Aurinkolintu

Taitelijat Kirsimaria Törönen-Ripatti ja Pirita Lautala maalasivat yhdessä Mikkelin keskussairaalan päivystyksen lasten leikkinurkkaukseen Aurinkolintu-teoskokonaisuuden, joka kuvaa linnun ja lapsen keskustelua. Teoskokonaisuus valmistui 17.-18.8. 2017. Aurinkolinnun valmistumista sai seurata ja prosessi myös dokumentoitiin.

– ESPER-hankeessa taiteen käsikirjoitukseen kuuluvat uudet hankittavat teokset, jotka liittävät rakentamisen ja taiteen yhteen. Aurinkolintu-teos toimii kiintopisteenä, luo tunneympäristöä ja merkitsee lasten oman paikan odotusaulassa, kertoo ESPER-hankkeen taidekoordinaattori Riitta Moisander.

aurinkolintu_taiteilijat.jpg

Taiteilijat Kirsimaria E. Törönen-Ripatti ja Piritta Lautala

aurinkolintu.jpg

Aurinkolinnun tarina

"Korppi ilmentää nokkeluutta, oppimiskykyä ja leikkisyyttä. Länsimaisessa kulttuurissa korppi mielletään pahaksi, sitä pelätään. Aurinkolintu teoksessa korppi tuodaan ns. uuteen valoon. Voiko pelosta oppia? Miten negatiivisuus voidaan kääntää myönteiseksi voimavaraksi?

Kohti lintua kurottava ihmishahmo on hyvin viitteellisesti luotu muutamalla viivalla. Väripinta, liike ja kuvasto avautuvat eri-ikäisille ihmisille eritavoin. Muodoltaan ja väriltään teos on suunniteltu toimimaan sille osoitetussa tilassa kiintopisteenä, mahdollistamaan positiivinen tunneympäristö."

Kuuman sairaalan kuosit

Taiteilija Riikka Kaartilanmäki on suunnitellut kuosit Mikkelin hyvinvointikeskuksen rakenteilla olevalle Kuumalle sairaalalle. Kaartilanmäki suunnitteli kaksi erilaista kuosia, joita voidaan käyttää erilaisissa tiloissa. Kuosit ovat nimeltään Linnunmaito ja Saaristo. Saaristo-kuosissa näkyy polveileva Saimaan saaristomaisema. Linnunmaito on hieman tulkinnallisempi kuosi ja se voi katsojasta riippuen tuoda mieleen joko kivet, kaislikon, pääskyset tai koivunsiemenet sekä purje- ja kaarnalaivat. Kuoseja työstäessään Kaartilanmäki kävi keskustelua henkilökunnan ja ESPER-hankkeen kanssa. Viime vaiheissa taiteilija esitteli luonnoksia ympäristö- ja taidetyöryhmälle, jonka ohjeistuksen mukaisesti hän toteutti lopulliset versiot.

Saaristo-kuosin lisäksi Kaartilanmäki on suunnitellut Kuumalle sairaalalle Näkymättömät naapurit -kuvakokonaisuuden. Kokonaisuus sisältää yhteensä viisi eläinkuosia, joita sijoitetaan mm. Kuuman sairaalan seinille akustiikkalevyihin. Henkilöstö pääsi valitsemaan kuoseihin toteutettavat eläimet ja sairaalalla seikkailevat karhut, ilvekset, kauriit, linnut sekä norpat. 

 

Näkymättömät naapurit seikkailevat myös lasten päivystyksen odotustilassa interaktiivisella seinällä. Seinä on totetutettu yhteistyössä Riikka Kaartilanmäen ja OiOi Collective Oy:n kanssa. 

kuuman-sairaalan-kuosit.jpg