Art Essote

Voisiko asiakkaiden lempimusiikkia soittava DJ rentouttaa hammaslääkärin odotushuoneessa? Tai voisiko kiertävä iltasatuja lukeva sanataiteen ammattilainen helpottaa osastohoidossa olevien lasten ja heidän perheiden arkea ja ikävää? Millaisia tunteita herättää vuodepotilaalle esitetty henkilökohtainen tanssi- tai nukketeatteriesitys?

Taide on vakiintunut osaksi sotepalveluita jo monessa kuntayhtymässä ympäri Suomea. Tunnetuin toimintamuoto lienee Sairaalaklovnit, jotka tuovat iloa vakavasti sairaiden lasten sairaala-arkeen. Toinen hyväksi todettu esimerkki on neuvolasta saatavat lähetteet perhesirkuskouluun, jossa iloisen tekemisen kautta edesautetaan perheen hyvinvointia varhaisessa vaiheessa ja matalan kynnyksen palveluna.

Image
Sairaalaklovnit. Kuva:Juusto Partti
Image
Klovnitohtori Matkimus Tutkailija (Joona Lindberg) ilahduttamassa asiakasta. Kuva: Kari Jagt

Essote on saanut yhteistyössä maakuntaliiton kanssa Taiteen edistämiskeskukselta pilotointirahaa erityisesti esittävien taidemuotojen ja soveltavan taiteen toiminnan kokeiluihin sekä taidelainaamopalvelun konseptointiin osana Essoten palveluita. Hankkessa etsitään ja ideoidaan yhteistyössä henkilökunnan ja eteläsavolaisten eri taiteenalojen ammattilaisten kanssa toimintamahdollisuuksia ja testataan syntyneitä ideoita. Taiteentekijöille järjestetään hankkeen kautta koulutusta sote-ympäristössä toimimisesta ja henkilökuntaa valmennetaan vastaanottamaan taiteilijoita yksikköihinsä.

ArtEssote-hankkeessa testataan myös taidelainaamopalvelua osana sairaalan palveluita.

Taidelainaamopalvelun tarkoituksena on tarjota asiakkaan henkilökohtaista huomioimista.

 

Tavoiteena on mahdollistaa asiakkaalle henkilökohtaisen oman paikan estetiikkaa ja näin ollen parantaa hänen asiakaskokemustaan ja hyvinvointiaan. Taidelainaamopalvelu mahdollistaa myös asiakkaalle hoitojaksolla tärkeäksi tulleen taideteoksen hankkimisen itselle.

Lainaamoon etsitään ympäristöön ja toimintaan sopivia teoksia. Taiteilijoilta toivomme myös aktiivisia yhteydenottoja. Tavoitteena on tarjota työtilaisuuksia esiintymisille ja kuvataiteille paikkoja tulla keskustelukumppaniksi helpottamaan oloa vaikeassa tilanteessa.

 

ArtEssote järjestää hankkeen starttitilaisuuden 17.1.2018 klo 12.30-15.30 Auditoriossa.

Tilaisuudessa puhumassa sairaalaympäristössä ja potilaiden kanssa työskentelystä Essoten taideterapeutti Pirkko Hämäläinen sekä Sairaalaklovnit ry:n taiteellinen johtaja Kari Jagt sekä Tohtori Tango. Tilaisuus on kaikille avoin.

ArtEssote hanketta vetävät Esper-hankkeesta tutut taidekoordinaattorit Riitta Moisander ja Heidi Huovinen. Hankkeen toiminnallinen vaihe ajoittuu tammi-helmikuulle, mutta jo nyt sinulla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan pilotin sisältöihin: mitä sinä haluaisit lähteä toteuttamaan sairaalaympäristössä tai potilastyössä. Olemme avanneet kaksi kyselyä, toinen niistä on taiteilijoille ja kulttuurialanammattilaisille tarkoitetun kartoituskyselyn. Siirry kyselyyn tästä.

Ja toinen kysely on tarkoitettu Essoten henkilökunnalle, jolla kartoitetaan missä ja millaista toimintaa he toivoisivat näkevän. Siirry kyselyyn tästä.

Vastausaikaa kyselyihin on 12.1.2018 asti.