Kaikki alkoi, kun yrittäjä Pihla Liukkonen Kontrastian studiolta osallistui ArtEssote-hankkeen infotilaisuuteen ja täytti lomakkeen, jolla taiteilijat ilmoittivat kiinnostuksestaan toteuttaa taidekokeilu ArtEssote-hankkeessa.

Idea poiki ArtEssote-hankkeen pilotiksi. Liukkonen valittiin yhdeksi kuudesta toteuttajista ja hänelle valittiin yhteistyökohteeksi Ohjaamo Olkkari. Olkkarista löytyi nuorten äitien ryhmä, joka katsottiin sopivaksi pilottikohderyhmäksi.

Kuvauksia lähdettiin ideoimaan yhdessä äitien kanssa. Omakuva-projektilla haettiin piristystä Ohjaamo Olkkarin nuorten äitien arkeen.

Ohjaamo Olkkari on suunnattu 13 – 29-vuotiaille, jotka pohtivat omaan elämään ja itsenäistymiseen liittyviä valintoja. Ohjaamossa työskentelee sekä Mikkelin kaupungin nuorisotyöntekijöitä että Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) työntekijöitä.

Liukkosen esitellessä ideaa nuorille äideille seurasi aluksi hetken hämmennys, mutta kuvausten teemoja lähdettiin hyvin pian suunnittelemaan yhteistyössä äitien ja meikkitaiteilija Maria Loikalan kanssa. Kuvaukset kestivät kaikkiaan kaksi päivää ja kuvattaviksi valikoitui viisi innokasta äitiä. Teemat vaihtelivat rokkistaroista glamouriin tai glitteriin ja paikat aina studiosta tehdasmiljööseen. Täyden palvelun kuvaussessio sisälsi myös lastenhoidon, joten hyvin kokonaisvaltaisesta elämyksestä oli kiistatta kyse.

ArtEssote
Valaistus suunniteltiin jokaiselle äidille Omakuva-projektiin sopivaksi.

”Rokkimimmi”
Kuvattavina olivat muun muassa Janna ja Riitu, joista Janna oli aiemmin tottunut viettämään aikaa enemmän kameran takana. Jannan kuvan teemaksi valikoitui ”Rokkimimmi”. Alkuun Janna tosin pohti, että osaako hän olla kameran etupuolella, mutta siihen hänen kertomansa mukaan oppii. Lopulta hän halusi ehdottomasti lähteä mukaan, jotta saa huikeita muistoja sekä pääsee irtautumaan arjesta.

– Useinkaan ei tule mahdollisuutta päästä studiokuviin varsinkaan omakuvan merkeissä, meikeissä ja maskeissa. Myös studiokuvaus on lähellä sydäntäni ja nyt siihen tarjoutui erinomainen tilaisuus tutustua läheltä, Janna kertoo.

Glamouria ja kimallusta
Riitulle puolestaan oli selvää, että hän haluaa kuviinsa saara-aaltomaista glamouria ja kimallusta. Ne olivat kiehtoneet häntä aina. Myös Riitu näki projektin hienona mahdollisuutena päästä toteuttamaan itseään ja rikkomaan rajoja. Molemmat suosittelevat myös muita nuoria äitejä ja Essoten henkilökuntaa heittäytymään vastaaviin omakuvausprojekteihin.

– Teemakuvauspäivä antaa valtavan piristysruiskeen kenelle tahansa, naiset sanovat.

ArtEssote2
Maria Loikala stailasi äidit Omakuva-projektiin.

Meikkitaiteilija Loikala on tehnyt valokuvaaja Liukkosen kanssa runsaasti yhteistyötä ja on iloinen siitä, että äidit lähtivät heittäytymään ja hakemaan räväkkyyttä kuviinsa. Tällä tavoin hän pääsi myös toteuttamaan perinteistä poikkeavaa tyyliä heille heidän visioidensa pohjalta. Liukkonen ja Loikala ovat ylpeitä malleistaan, jotka uskalsivat lähteä mukaan projektiin.

– Toivottavasti he saavat kuvista myös muutakin kuin vain hyvät kuvat, myös hyvää fiilistä, itsetunnon buustia sekä ikimuistoisia elämyksiä, Loikala sanoo.

ArtEssote on ESPER-taidehankkeen lyhyt pilottihanke, jossa testataan soveltavan ja esittävän taiteen muotoja osana Essoten palveluita. Molempia hankkeita koordinoivat taidekoordinaattorit Heidi Huovinen ja Riitta Moisander.

Teksti ja kuvat: Antti Kääriäinen